5 mituri și adevăruri despre asistența medicală

Săptămâna trecută ne-am întâlnit cu Daniela Dunca, Clinical Placement Coordinator la Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, în cadrul webinarului Mit și adevăr despre asistența medicală, unde am vorbit despre cele mai întâlnite idei preconcepute din domeniu. 

Sondajul anual Gallup a numit asistența medicală drept cea mai de încredere profesie pentru al 14-lea an consecutiv. Asistentele medicale sunt considerate ca având standarde etice și oneste ridicate de către 85% din publicul care a participat la sondaj. Deși numeroase studii dovedesc cât este de importantă, asistența medicală reprezintă una dintre cele mai underrated meserii din domeniul medical. 

Dacă nu ai apucat să participi la evenimentul nostru, ți-am pregătit o listă de mituri și adevăruri:

Mitul 1: Asistența medicală este o meserie doar pentru femei

Adevăr: Asistența Medicală a fost pentru mult timp percepută așa, pentru ca femeile erau în mod tradițional responsabile de acordarea îngrijirilor și asociate cu demonstrarea empatiei sau a emoțiilor.

O statistică făcută de Minority Nursing (Men in Nursing, Tri Pham) în 2008 evidențiază diferența în numarul bărbaților care lucrează ca asistenți medicali, spre deosebire de femei. În acel an a existat un total de 3.063.163 de asistenți medicali care au fost autorizați și înregistrați, dar doar 6,6% erau bărbați. 

Conform Statistic Stats procentul este în continuă creștere, în prezent fiind de aproximativ 12%. Se anticipează ca în 2024 va exista un echilibru între bărbați și femei. O egalitate de gen este importantă pentru mai multe motive printre care și confortul pacienților. 

Mitul 2: Meseria de asistent medical nu este o profesie medicală adevărată și nu ajută atât de mult sistemul medical

Adevăr:  Asistenții medicali fac mult mai mult decât îngrijirea pacienților bolnavi la pat – servesc, de asemenea, pentru a promova strategii de sănătate înainte ca pacienții să aibă nevoie chiar de o vizită la spital. Acest rol important poate lua mai multe forme: discuții individuale cu pacienții la vizitele de rutină la sondă, campanii coordonate axate pe probleme specifice de sănătate sau evenimente community-based.

Asistentul medical este indispensabil acestei industrii, în timpul procedurilor medicale, dar și după aceste momente!

Mitul 3: Meseria de asistent medical nu are viitor

Adevăr: La nivel internațional, conform publicației Business Insider, meseriile din domeniul medical vor fi printre cele mai căutate în următorii 10 ani. În top 15 se află meserii precum: terapeut fizic, chirurg și medic specialist, manager în domeniul sănătății, asistent medical. Meseria de asistent medical este pe primul loc, cu 437.000 de poziții noi estimate până în 2026 în S.U.A. și un salariu mediu anual de 74.000 euro, conform analizei realizate de Biroul de Statistică a Forței de Muncă din Statele Unite. 

Potrivit graficului de prognoză al abilităților realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Învățământului Vocațional (CEDEFOP), cele mai căutate joburi în România în 2030 vor fi disponibile în domenii precum cel medical, juridic, îngrijire socială și educație. Potrivit acestui studiu, domeniul medical este pe locul 2 în topul joburilor de viitor din România, cu un estimat de 192.996 de poziții deschise în următorii ani.

Mitul 4: Asistentul medical face doar injecții

Adevăr: Asistentul medical este responsabil de întregul proces de îngrijire a pacientului, având în responsabilitatea și administrarea medicației.

În plus, asistentul medical trebuie să monitorizeze starea pacientului, să completeze condica de medicamente, iar în funcție de secția pe care lucrează, poate sa aibă și alte responsabilități.

Mitul 5:  Asistentul medical nu poate progresa în carieră

Adevăr: Unul dintre cele mai importante aspecte ale asistenței medicale ca profesie este abilitatea de a lucra în multe tipuri de medii și în multe roluri diferite. Este un domeniu în continuă evoluție. Asistentul Medical Generalist se poate specializa și ajunge chiar asistent medical șef pe oricare dintre secțiile din cadrul unui spital sau clinici, aproximativ 45 la număr, de la cardiologie și chirurgie până la pediatrie și psihiatrie.

Nu uita să ne dai și nouă follow pe paginile noastre de Facebook și Instagram! Vei găsi multe resurse utile despre domeniul asistenței medicale. Urmărește-ne ca să afli noile vești despre viitoarele evenimente gratuite pe care ți le pregătim, din care poți afla dacă asistența medicală este pentru tine!

Descoperă și tu secțiile medicale din cadrul unui spital modern!
Explorează turul virtual!

Toate articolele