5 sfaturi care îți vor fi de folos în cariera de asistent medical

Fie că ai început studiile de pregătire pentru a deveni asistent medical, fie că ești un proaspăt absolvent sau doar te atrage ideea de a urma această facultate, cu siguranță ai o mulțime de întrebări cu privire la cum funcționează sistemul medical și ce presupune activitatea zilnică a unui asistent. Însă, în afară de acest tip de informații, ne-am gândit la câteva sfaturi care cu siguranță îți vor fi de ajutor la început de drum. Află, din rândurile următoare, ce poți face pentru a fi un bun asistent, dar și pentru a avea un echilibru benefic între viața profesională și cea personală.

1. Învață de la toți cei alături de care lucrezi

La fel ca în oricare altă profesie, mediul de lucru al unui asistent medical poate fi deosebit de variat, inclusiv în ceea ce privește echipa în care asistentul își desfășoară activitatea. Într-un colectiv profesional, vor exista mereu oameni mai vechi sau mai noi, afinități sau neînțelegeri. Însă dincolo de toate aceste diferențe, este deosebit de important să reții faptul că de la oricine poți învăța cel puțin o lecție prețioasă. 

Caută să înveți din experiența vastă a colegilor cu vechime, dar nu neglija nici ideile colegilor mai tineri. Vei fi surprins să afli cât de multe informații poți asimila printr-un simplu schimb de păreri cu un coleg, indiferent de experiența în domeniu a acestuia sau de poziția pe care o ocupă în ierarhia colectivului. De asemenea, fii sincer atunci când nu știi ceva sau nu ești sigur pe tine. Adu-ți aminte că toți trecem prin asta și nu te sfii să pui întrebări sau să ceri ajutor.

2. Fii stăpân pe situație, dar nu uita de latura umană a meseriei

Cariera de asistent medical presupune o bună cunoaștere a noțiunilor teoretice, precum și o aplicare cât mai corectă a acestora, în practică. Pe parcursul anilor de studiu, dar și după absolvire, pe măsură ce acumulează experiență, un asistent medical își perfecționează abilitățile practice, dobândind tot mai multă precizie și îndemânare. Aceste atribute sunt deosebit de importante, în special în situații-limită, atunci când orice secundă contează pentru viața sau sănătatea pacientului.

Cu toate acestea, un asistent medical complet își cultivă și latura emoțională, o parte componentă crucială a unei meserii care presupune interacțiunea cu oameni aflați în suferință. Un asistent medical care dă dovadă de empatie va putea comunica mult mai ușor cu pacienții, oferindu-le acestora o stare psiho-emoțională mai bună, ceea ce îi va ajuta să se recupereze mult mai rapid. În același timp, atunci când se creează o relație strânsă între pacient și asistentul medical, orice modificare apărută în evoluția pacientului va putea fi observată cu ușurință de către asistent și va fi comunicată mai eficient către restul echipei medicale.

3. Încearcă să vezi și dincolo de fișa postului

Atribuțiile unui asistent medical pe parcursul unei zile de muncă pot fi numeroase și pot să difere foarte mult de la o zi la alta. De asemenea, pot apărea situații care ajung în sarcina asistentului, chiar dacă nu sunt neapărat prevăzute în fișa postului. La început, ți se poate părea frustrant să depui eforturi în plus, însă munca în domeniul asistenței medicale presupune, pe lângă responsabilitățile propriu-zise, și o doză de empatie, muncă în echipă ori creativitate în găsirea de soluții.

Vei vedea cât de mult contează să ții legătura cu familiile pacienților, să comunici cu aceștia și să îi încurajezi, să îți susții colegii atunci când îți solicită ajutorul, ori să petreci timp cu pacienții pentru a-i sprijini moral. Odată ce vei cunoaște satisfacțiile unor astfel de gesturi, vei ajunge să le faci tot mai des, iar meseria de asistent medical va căpăta noi sensuri, în afara îndatoririlor de bază.

3. Ia în serios cursurile de perfecționare continuă

Informațiile asimilate în timpul facultății reprezintă o bază solidă pentru asistenții medicali aflați la început de drum. Medicina evoluează, însă, cu o viteză uluitoare, astfel că toți cei implicați în acest domeniu trebuie să țină pasul cu descoperirile, pentru a le putea oferi pacienților o îngrijire cât mai bună. Fie că vorbim despre aparatură medicală de ultimă generație sau tehnici noi de tratament, atât medicii, cât și asistenții medicali au responsabilitatea de a se familiariza cu noțiunile noi și de a se menține mereu la curent cu inovațiile de natură medicală.

Cursurile de perfecționare sunt o bună ocazie pentru asistenți să-și pună la punct noțiunile teoretice, dar și abilitățile practice. De asemenea, în ziua de astăzi, tehnologia modernă permite tuturor un acces facil la informații detaliate din orice domeniu, fără ca medicina să facă excepție. Pune accent în permanență pe asimilarea de noi informații, dar și pe îmbunătățirea abilităților deja dezvoltate și îți vei crea mereu noi oportunități în carieră.

4. Ai grijă și de sănătatea ta

O minte sănătoasă va funcționa întotdeauna optim doar într-un corp sănătos. Așadar, chiar dacă scopul tău profesional este îngrijirea sănătății pacienților, nu neglija propria ta stare de bine. Munca unui asistent medical poate deveni extrem de solicitantă uneori, ceea ce face absolut necesară adoptarea unei rutine de odihnă corespunzătoare. Asigură-te că dormi suficiente ore în fiecare noapte, pentru a te putea reface după turele obositoare și pentru a putea să te menții concentrat pe parcursul orelor de muncă.

De asemenea, felul în care îți petreci timpul liber influențează într-o mare măsură nivelul de energie și starea emoțională din timpul serviciului. Exercițiile fizice, plimbările în aer liber, dar și o viață socială echilibrată – toate acestea reprezintă ingrediente de bază pentru o stare psihică și emoțională corespunzătoare.

Provocările și satisfacțiile pe care le oferă meseria de asistent medical se întrepătrund în mod constant, însă contează foarte mult modul în care înveți să le gestionezi, astfel încât să te poți bucura atât de ascensiunea în carieră, cât și de micile reușite și satisfacții pe care această profesie le oferă. 

Toate articolele