5 specializări pe care un asistent medical le poate avea

Asistentul medical este cel care coordonează o îngrijire completă a pacienților și se asigură de progresul lor în privința tratamentului. Impactul pe care îl au aceștia într-un spital modern este unul dintre cele mai importante, oferind pacienților atât suport fizic, cât și emoțional.

În acest articol ți-am pregatit o listă de 5 specializări pe care un asistent medical le poate avea pentru a-ți da seama care ți se potrivește mai mult.

  1. Asistent medical generalist

Asistentul medical generalist se ocupă cu asistarea medicului la efectuarea investigațiilor clinice, efectuarea explorărilor funcționale, realizarea investigațiilor paraclinice uzuale, programarea pacienților pentru investigații de specialitate, administrarea tratamentelor și nu numai. Asistenții medicali care dețin aceasta calificare lucrează în clinici și spitale.

Odată ce au obținut calificarea, asistenții medicali generaliști pot alege sa urmeze cursuri de specializare în: radiologie si imagistica medicala, laborator, nutritie si dietetica, balneofiziokinetoterapie, igiena si sanatate publica.

  1. Asistent medical radiologie

El se ocupă, în principal, cu programarea pacienților pentru investigații de specialitate, asistarea medicului la examenele radiologice, pregatirea și protejarea pacientului pentru examenul radiologic, procurarea materialelor necesare examinării, precum și asigurarea condițiilor de igienă din cabinetul/secția de radiologie. Majoritatea asistentilor medicali care dețin această calificare lucrează în clinici și spitale.

  1. Asistent medical farmacist

Asistentul medical farmacist colaborează cu farmacistul licentiat, îndeplinind sarcini precum numerotarea tabletelor, medicamentelor și verifică dacă informațiile din prescriptii sunt corecte. Asistentul medical de farmacie poate lucra în: farmacie și puncte farmaceutice, laboratoare si farmacii din cadrul spitalelor și clinicilor particulare, laboratoare galenice, în fabrici de medicamente, depozite de medicamente, centre de distribuție a medicamentelor. 

  1. Asistent balneofiziokinetoterapie (BFKT)

Asistent balneofiziokinetoterapie se ocupă cu efectuarea tratamentelor de termoterapie, electroterapie, masaj, reflexoterapie, efectuează proceduri de fizioterapie, evaluează bilantul articular și muscular al pacienților, toate acestea respectând prescripțiile făcute de medic pe fisele de tratament. Aceste tratamente au scopul de a vindeca pacienții de diferite afecțiuni la nivel osos, precum dureri de spate, scolioză, discopatie, hernie de disc, dar și dureri de genunchi sau umăr.  Asistentul medical BFKT poate lucra in clinici și spitale cu profil balnear, in centre de recuperare, SPA-uri, centre de infrumusetare și remodelare corporala. 

  1. Asistent medical laborator

Conform site-ului rubinian.com, această meserie nu are un cod COR special, fiind legată de codul pentru Asistentul Medical Generalist. Cu toate acestea, există cursuri separate pentru această specializare. Asistentul medical de laborator se ocupă în principal cu analizarea probelor provenite de la pacienți, asigură protecția împotriva contaminarii acestora, recolteaza probe, știe sa utilizeze aparatura de laborator, aprovizioneaza laboratorul cu materiale și substanțe necesare, reprogrameaza pacienții pentru investigații.

Pentru a afla mai multe despre asistența medicală și programul facultății noastre, te așteptăm și la evenimentele noastre online de Open Doors. Afli direct de la asistenții medicali despre ce presupune această carieră și ce perspective îți oferă programul nostru bazat pe modelul britanic.

Toate articolele