Asistența medicală – ce trebuie să știi despre acest domeniu

Indiferent de domeniul pe care alegi să-l studiezi și în care, mai apoi, să profesezi, este esențial să fii bine informat cu privire la ce presupune un job în respectivul domeniu. Abia după ce te documentezi asupra provocărilor și cerințelor profesiei pe care ți-o dorești, poți lua o decizie asumată pentru viitorul tău profesional. Iată ce ar trebui să știi despre calitățile necesare pentru a urma un domeniu precum asistența medicală, care este importanța asistentului medical în funcționarea sistemului sanitar, dar și de ce educația medicală continuă nu trebuie să lipsească din parcursul tău profesional.

  • Jobul de asistent medical – o perspectivă de viitor
  • Educația continuă este esențială
  • De ce este important asistentul medical?

Jobul de asistent medical – o perspectivă de viitor

În ziua de azi, tinerii manifestă un interes tot mai mare față de profesia de asistent medical, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător pentru viitorul domeniului sanitar. De altfel, asistența medicală este un sector profesional aflat într-o continuă dezvoltare, atât din punct de vedere al evoluției tehnologice, cât și în ceea ce privește cererea de specialiști în domeniu. Un motiv de bucurie în acest sens este acela că, indiferent de cât de mult va avansa tehnologia în domeniul medical, asistenții medicali vor fi mereu la mare căutare, fiindcă nu pot fi înlocuiți de aparatură. 

Dacă, în urmă cu câțiva ani, jobul de asistent medical era unul slab remunerat, astăzi, lucrurile stau mult mai bine. Odată cu cererea tot mai mare pe piața muncii, salariile propuse au devenit mai competitive, iar asistenții medicali se bucură de venituri atractive, ce pot crește pe măsura performanțelor și a avansării în carieră.

Cine sunt viitorii asistenți medicali?

Dacă alegi să studiezi pentru a deveni asistent medical, trebuie să știi că o astfel de profesie necesită oameni care întrunesc o serie de însușiri. Așadar, persoanele potrivite pentru meseria de asistent medical:

  • își doresc să fie aproape de oameni și să aibă grijă de cei aflați în suferință;
  • sunt dornici să lucreze în echipă, alături de alți specialiști din domeniu;
  • sunt răbdători și empatici;
  • dau dovadă de curaj și nu sunt speriați atunci când intră în contact cu situații medicale grave sau impresionante;
  • sunt dispuși să lucreze în ture, inclusiv pe timp de noapte și în condiții ce pot fi, uneori, stresante.

În trecut, aceasta era o meserie practicată mai mult de către femei, însă, în prezent, tot mai mulți bărbați aleg profesia de asistent medical. Contrar prejudecăților, asistența medicală este un domeniu care necesită atenție la detalii, forță și îndemânare, putând fi urmată de către femei și bărbați, deopotrivă.

Educația continuă este esențială

Studiile necesare obținerii specializării de asistent medical trebuie să se dezvolte în pas cu descoperirile și tehnologia din domeniul sanitar, iar noi, la Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, punem accent pe evoluție, atunci când ne instruim studenții. Viitorii asistenți medicali sunt familiarizați cu aparatura modernă și cu modul în care sunt folosite aceste dispozitive. Până nu de mult, instruirea oferită în timpul anilor de studiu se fundamenta într-o mare măsură pe noțiuni teoretice. În prezent, însă, educarea viitorilor asistenți medicali se bazează mult mai mult pe aplicarea practică a cunoștințelor dobândite, precum și pe utilizarea de aparatură performantă, de ultimă oră.

În timpul programului de licență, studenții au acces la metode moderne de simulare a unor proceduri medicale specifice, precum efectuarea măsurilor de prim ajutor, recoltarea de probe biologice sau montarea sondelor urinare.

Cu toate acestea, un asistent medical are nevoie de educație continuă, la fel ca un medic, pentru a-și putea desfășura activitatea corespunzător. Din acest motiv, absolvenții de studii de specialitate participă anual la cursuri de specializare. În plus, asistența medicală este un domeniu în care angajații se specializează constant la locul de muncă. Asistenții debutanți lucrează sub îndrumarea și supravegherea colegilor mai experimentați, până când dobândesc suficientă îndemânare și un nivel corespunzător de practică.

De ce este important asistentul medical?

În România, asistentul medical este, practic, persoana de legătură dintre pacient și restul echipei medicale, ce poate fi compusă din personal specializat din mai multe domenii (medici de diferite specialități, infirmieri, psihologi, farmaciști etc.). Practic, asistentul medical sintetizează indicațiile terapeutice și informațiile oferite de către medici și le pune în aplicare corespunzător. Atribuțiile unui asistent medical sunt foarte clar trasate, acesta având o fișă de post bine definită, de la care nu trebuie să se abată fără încuviințarea medicului alături de care lucrează.

Există două tipuri de sarcini pe care trebuie să le îndeplinească un asistent medical: sarcini delegate (trasate de către medic), respectiv sarcini autonome (cele pe care asistentul le decide singur, fiind mai puține decât cele delegate și incluse într-un interval limitat).

Deși medicul este cel care stabilește diagnosticele și planurile de tratament, asistentul medical are, în cele mai multe cazuri, un rol crucial în monitorizarea stării de sănătate a pacientului, dar și în intervențiile de urgență. Atunci când pacientul se confruntă cu reacții adverse la tratamentul administrat sau chiar reacții alergice care pot evolua spre apariția șocului anafilactic, este necesară implicarea rapidă a asistentului medical. Acesta fie va aplica măsurile de prim ajutor necesare, fie va solicita intervenția medicului.

Importanța socială și emoțională a asistentului medical

Asistentul medical se află în contact permanent cu pacienții pe care îi are în grijă, astfel că se creează o legătură mult mai profundă cu aceștia, decât în cazul medicilor. Astfel, nu de puține ori, pacienții ajung să se destăinuie asistentului cu privire la grijile și temerile lor, asistentul medical devenind, astfel, sprijinul lor pe parcursul procesului de vindecare. Încurajările și dovezile de empatie din partea asistentului ajută pacientul să se simtă văzut, înțeles și validat.

Schimbările drastice prin care a trecut omenirea în ultimii ani ne-au demonstrat că, indiferent de cât de grele sunt vremurile pe care le trăim, mereu va fi nevoie de un sistem medical bine pus la punct și de specialiști pregătiți corespunzător. Pe lângă importanța incontestabilă pe care o are profesia de asistent medical, este important să reținem că satisfacțiile emoționale pe care aceasta le oferă ocupă un loc special în sufletul celor care activează în acest domeniu.

Toate articolele