Ce presupune cariera de asistent medical – Oportunități multiple și dezvoltare continuă!

Profesia de asistent medical este complexă și fascinantă pentru mai multe motive, unul dintre acestea fiind faptul că există mai multe ramuri pe care te poți specializa. Majoritatea celor care profesează în domeniu sunt asistenți medicali generaliști, adică au între responsabilități, potrivit Medijobs.ro: asistarea medicului la efectuarea investigațiilor clinice, programarea pacienților pentru investigații de specialitate, administrarea tratamentelor șamd.

Ca să devii asistent, trebuie să urmezi o școală de profil. La final, vei putea profesa doar după ce obții certificatul de membru al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR). După ce obții calificarea de asistent medical generalist, poți să urmezi diferite specializări, de la radiologie și imagistică medicală, laborator, nutriție și dietetică, balneofiziokinetoterapie până la igienă și sănătate publică.

Toate aceste ramuri ale profesiei de asistent medical aduc avantaje diferite, fie că vorbim de un anumit program sau de grila de salarizare. Totuși, indiferent de linia pe care vei dori să o urmezi trebuie să ai în vedere câteva atribute generale ale unui bun asistent medical, clasificate de Medijob.ro:

  • rezistența la stres; munca poate deveni uneori epuizantă atât fizic, cât și mental; trebuie să fii pregătit să vezi situații de criză și să știi să acționezi; 
  • organizare perfectă; de cele mai multe ori, asistentul medical trebuie să intervină rapid, așadar trebuie să știi unde îți ții lucrurile de care ai nevoie, dar și care sunt procedurile de urmat unde medicul nu este prezent;
  • abilități de ascultare activă și răbdare; asistentul este printre primii oameni cu care un pacient ia contact atunci când ajunge la spital, deci trebuie să știi să îi asculți îngrijorările și să-i înțelegi problema ca să-i poți acorda ajutorul potrivit;
  • fără discriminări; comportamentul unui asistent medical trebuie să fie nediscriminatoriu pentru orice pacient sau victimă, iar calitatea îngrijirii medicale trebuie să fie la cel mai înalt standard

Certificatul de membru al OAMGMAMR va fi avizat anual, așadar formarea ta că profesionist va fi una continuă și nu se va opri doar la nivel de absolvire a studiilor de licență. Un asistent medical este obligat să acumuleze 30 de puncte EMC pe an, care atestă îmbunătățirea competențelor prin participarea la cursuri, ateliere de lucru, stagii, școli de iarnă sau de vară, cursuri online, participări științifice și alte activități.

Nu în ultimul rând, în această profesie pasiunea își spune cuvântul. Dacă îți place cu adevărat ce faci acest lucru se va reflecta în munca ta de zi cu zi. Sistemul medical are nevoie de oameni dedicați care să acționeze cu bună credință și entuziasm pentru meserie.

Dacă vrei să urmezi această carieră, te felicităm și te susținem cu un program pe măsura pasiunii tale! Vei avea acces la o facultate la standarde internaționale, direct din România! Descoperă mai multe moduri în care aducem o facultate inovatoare și la secțiunea “Despre” din site-ul nostru.

Mult spor în parcursul tău academic!  😃

Toate articolele