Challenge-urile și frumusețea meseriei de asistent medical – Interviu cu asistent medical din REGINA MARIA

Pentru o mai bună înțelegere a meseriei de asistent medical, am discutat cu șeful de tură de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă-Maternitate – Cătălina Ciobanu, care ne-a împărtășit cele mai relevante informații pe care tu trebuie să le cunoști pentru a face pasul spre o carieră în acest domeniu. 

1. O scurtă introducere despre tine, parcursul tău ca asistent medical și descrierea poziției tale în prezent.

Debutul meu medical a început în anul 2010, când m-am înscris la Școala Postliceala Sanitară „Regina Maria de România” din orașul Ploiești. Îmi aduc și acum aminte cu entuziasm,  cum trecuse doar o lună de teorie la școală și cum timidă m-am dus la Spitalul Județean de Urgență, pe secția de Cardiologie cu un buchet de flori și am rugat frumos asistenta șefă să mă primească să fac voluntariat acolo și să învăț tot ce se făcea pe această secție. Astfel ca pe parcursul celor 3 ani de școală am făcut voluntariat în acest spital. 

După terminarea studiilor, am lucrat pe ambulanță. Totuși ideea de a lucra într-un spital nu îmi dădea pace. Așa am ajuns să lucrez la Maternitatea din cadrul Spitalului Băneasa din Rețeaua REGINA MARIA, unde am început pe ambulator, iar în prezent lucrez pe secția de Terapie Intensivă și Anestezie. Ca să lucrez în Anestezie și Terapie Intensivă, a trebuit sa devin un asistent complet – am învățat anestezie, terapie intensivă, transfuzii. De un an sunt trainer în echipa Programului de Internship pentru Asistenții Medicali Debutanți din Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA.

2. Cum ți-ai dat seama că asistența medicală este cariera pentru tine și cum a arătat pentru tine începutul acestui parcurs?

Eu am simțit că vreau să mă fac asistentă medicală de mică. Tot timpul îmi rugăm părinții să primesc cadou o trusă medicală de asistentă, îngrijeam păpușile, le făceam injecții și le dădeam pastile. 

După Bacalaureat, a fost singura opțiune pe care am ales-o și m-am înscris fără să stau pe gânduri la Școala Postliceală Sanitară pentru asistenți medicali, chiar dacă părinții mei, în special tata nu a fost de acord. Își dorea ca fiica lui sa urmeze o facultate oarecare, nu o școala de asistenți. Dar așa am simțit eu atunci. Dacă nu simți asta, îți va fi greu să faci față acestei profesii. Îți trebuie ceva din interior, unii îi spun vocație, pentru a putea profesa ca asistent medical.

3. Cum arată o zi din viața ta ca asistent medical? Care este partea ta preferată?

O zi din viața mea ca asistent medical este o zi în care răspunderea este foarte mare, iar munca este foarte complexă și obositoare, dar extrem de satisfăcătoare. Ai momente când te implici în munca de aici fără a mai ține cont de program. Pacienții au nevoie de tine acolo cu toata ființa ta. Ei depind de tine, iar satisfacția cea mai mare este, într-adevăr, atunci când vezi că pacienta / ul vine în stare gravă și pleacă sănătos acasă.

Partea preferată a profesiei mele este când văd mamicile, după operația de cezariana sau epidurală cu un bebeluș sănătos în brațe. Atunci te simți victorioasă, radiezi de bucurie pentru că toată echipa a contribuit la împlinirea unui vis. Să nu mai vorbim cum te simți când auzi atât de frumos, „Mulțumesc!”.

4.   Ce crezi că deosebește asistența medicală de alte cariere?

Consider că asistență medicală se deosebește de alte cariere prin faptul că are un anumit spirit de aventură și adrenalină. De fiecare dată, vii în contact cu noi cazuri și diferite din punctul de vedere al gravității.

De asemenea, cred că este o carieră complexă, atât din punct de vedere al efectuării tehnicilor medicale în sine, al respectării protocoalelor, cât și al atitudinii, al implicării, al luării deciziilor și al asumării responsabilităților muncii. Ce o face specială este lupta zilnică împotriva bolilor. Ce o face de neînlocuit sunt victoriile câștigate în această luptă.

5.   Ce face asistența medicală să fie o carieră de nelipsit pentru lumea din jur și atât de căutată?

Serviciile oferite de noi, asistenții medicali, sunt indispensabile pentru pacienți și pentru medici. Noi suntem veriga ce face legatura dintre medic și pacient, fiind întotdeauna suportul de bază al pacientului. Suntem pe rand pentru pacient psihologul, prietenul, sora, mama, fiica și vecina.

6.   Ce i-ai spune unui tânăr care vrea să urmeze acest domeniu?

I-aș spune să-și aleargă acest domeniu fără să stea pe gânduri. Odată făcut acest pas, e important să înțeleagă că viața unui om depinde de el, ca este o meserie unde nu poți face greșeli. Trebuie să ai abilitatea de a rămâne concentrat asupra detaliilor. De asemenea, trebuie să ai curaj și încredere în tine; va trebui să iei decizii rapide, în situații stresante, care se pot schimba într-o secundă. Răbdarea, tăria de caracter și empatia reprezintă și ele niște atuuri puternice.

7.   Care sunt cele mai mari provocări ca asistent medical?

În cazul meu și al colegilor mei, o mare provocare sunt intervențiile intrauterine, ce ne dau o mare satisfacție atunci când sunt finalizate cu succes. Mari provocări pentru noi sunt și urgențele însoțite de patologii complexe, unde contează foarte mult munca în echipă și faptul că ne înțelegem din priviri în situații limită. O alta provocare este menținerea empatiei și păstrarea graniței între cat de mult ne implicăm și cât lăsăm să ne afecteze problemele pacienților. 

Fiecare zi înseamnă responsabilitate și reprezintă o nouă provocare pentru mine.

Meseria de asistent medical este despre provocări și în același timp, despre pasiune. Dacă empatizezi cu experiența Cătălinei și îți dorești să ai o carieră în acest domeniu, te așteptăm la Academia Europeană pentru Asistenți Medicali. 

Toate articolele