Importanța profesiei de asistent medical văzută prin ochii unui medic

Oricine pleacă pe un nou drum profesional cu o mulțime de întrebări și îndoieli, indiferent de vârsta la care ia această decizie. Meseria de asistent medical este una deosebit de complexă, iar studenții care aleg să studieze acest domeniu se pot simți dezorientați la început. Oare ce presupune această activitate? Cum decurge colaborarea cu medicii? Ești sau nu potrivit pentru meseria de asistent medical? Toate acestea, precum și multe alte întrebari pot să te copleșească la început.

De aceea, ne-am propus să-ți venim în ajutor și să obținem răspunsurile la aceste întrebări direct de la un medic cu experiență, atât în lucrul cu asistenții medicali, cât și în educarea lor. Doctorul Alex Moruz este lector în cadrul Academiei Europene pentru Asistenți medicali și se dedică formării profesionale a viitorilor asistenți medicali. Află, din rândurile următoare, cum vede Dr. Moruz colaborarea dintre medici și asistenți, ce calități ar trebui să aibă un asistent medical, dar și care sunt cele mai importante aspecte ale pregătirii pentru această profesie.

  • Cum arată asistentul medical ideal în viziunea unui medic?
  • Echilibrul între componenta emoțională și abilitățile practice
  • Talentul înnăscut poate fi egalat de studiul intens

Cum arată asistentul medical ideal în viziunea unui medic?

Una dintre principalele așteptări pe care un medic le are de la asistentul medical alături de care lucrează este ca acesta să empatizeze cu pacienții pe care îi are în grijă. Dorința de a ajuta și disponibilitatea pentru sprijinirea pacientului pe parcursul internării sunt, de asemenea, atribute care înlesnesc colaborarea dintre medic și asistentul medical. 

Diferențele dintre un asistent medical implicat și unul care urmează studiile și iși face meseria fără să se dedice cu adevărat sunt vizibile cu ușurință. Pacientul va fi primul care va simți atunci când există o lipsă de empatie la asistentul medical care îl îngrijește, însă această lipsă va afecta, deopotrivă, și colaborarea cu medicul curant și cu restul echipei medicale. 

Este vital de precizat că meseria de asistent medical este o vocație, nu o meserie. 

Dr. Alex Moruz, lector în cadrul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali

Echilibrul între componenta emoțională și abilitățile practice

Așa cum mărturisește și Dr. Moruz, asistentul medical este un ajutor absolut indispensabil pentru un medic, fiind cel care intră cel mai mult în contact cu pacientul. În acest fel, ajunge să se creeze între aceștia o legătură mult mai puternică decât aceea dintre medic și pacient. De altfel, dacă există modificări în starea de sănătate a pacientului, asistentul medical este primul care le observă și cel care are responsabilitatea de a anunța medicul și de a aplica măsurile de urgență necesare până la intervenția medicului.

Am asistat la conversația unui asistent medical cu un pacient și mi-am dat seama, încă o dată, cât de importantă este comunicarea empatică: asistentul medical l-a făcut pe pacient să înțeleagă faptul că situația lui este gravă si că trebuie operat. În discursul său, asistentul medical a combinat argumentele medicale cu noțiuni din aria psihologiei și a teologiei și l-a convins, în cele din urmă, să se opereze.

Dr. Alex Moruz, lector în cadrul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali

Cuvântul „empatie” se regăsește frecvent în vocabularul doctorului Moruz, atunci când vine vorba despre calitățile necesare pentru a fi un bun asistent medical. Dincolo de partea pragmatică a meseriei, trebuie să existe mereu abilitatea de a transmite încredere pacientului și de a-l face pe acesta să se simtă tratat cu respect și dedicare. De altfel, orice pacient are nevoie de o stare psiho-emoțională bună pentru a se putea recupera cât mai rapid, iar aceasta este puternic influențată de interacțiunea cu medicii și asistenții medicali.

Dexteritatea este încă unul dintre atributele ideale ale unui asistent medical, în viziunea Dr. Alex Moruz. Să poți acționa rapid și cu îndemânare în situații limită contează enorm pe parcursul activității ca asistent medical: un abord venos realizat corect și în timp util, aplicarea metodelor de prim ajutor sau efectuarea unor manevre neprevăzute – toate acestea reprezintă resurse prețioase în salvarea vieților pacienților. 

Talentul înnăscut poate fi egalat de studiul intens

Este cât se poate de adevărat că talentul nativ joacă un rol important în formarea profesională și, ulterior, în activitatea unui asistent medical. Cu toate acestea, cu pregătirea potrivită și cu perseverență, îndemânarea se poate deprinde în timpul studiilor și, mai apoi, în cursul activității profesionale, mai ales atunci când există dorință de învățare și plăcerea de a lucra cu oamenii.

În percepția medicului Alex Moruz, alegerea unei instituții de învățământ potrivite este unul dintre primii pași necesari pentru obținerea unei pregătiri profesionale la standarde ridicate, atunci când vorbim despre viitorii asistenți medicali. Teoria, la fel ca în oricare alt domeniu, reprezintă fundamentul pe care se vor sprijinii anii de practică. În mod incontestabil, fixarea informațiilor teoretice primite pe parcursul studiilor este un pas decisiv, întrucât aplicarea noțiunilor nu poate fi una corespunzătoare decât dacă respectivele noțiuni sunt învățate structurat și reținute întocmai. Cu toate acestea, este esențial ca instituția de învățământ aleasă să fie una care încurajează aplicarea practică a informațiilor. În acest fel, viitorii asistenți medicali vor căpăta îndemânare, dar și încredere în abilitățile lor. Chiar dacă orice loc de muncă vine cu propriile provocări și situații neprevăzute, orele de practică din timpul facultății își vor spune cuvântul și vor sprijini asistentul medical în activitatea sa.

Primul pas este dorința de a lucra cu oamenii, iar odată ce îți intră în sânge “microbul de a ajuta”, greu mai scapi de el.

Dr. Alex Moruz, lector în cadrul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali

Indiferent de motivele care te determină să alegi profesia de asistent medical, este bine să știi că poți opta pentru Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, o facultate ce oferă studenților posibilitatea de a exersa într-un centru de simulare echipat la cele mai moderne standarde, dar și în cadrul unităților din Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA. Pe parcursul celor trei ani de studiu, aproximativ trei sferturi din orele de pregatire vor fi reprezentate de aplicațiile practice, pentru ca fiecare dintre studenții Academiei să pornească la drum bine pregătit pentru orice situație. 

Toate articolele