Meseria de asistent medical: ce îi motivează pe cei care aleg această cale

Într-o lume în care tinerii experimentează tot mai des sentimentul de nesiguranță, atunci când se gândesc la viitorul lor profesional, există, totuși, profesii care nu numai că nu sunt expuse riscului de dispariție, dar se și dezvoltă constant. Una dintre aceste profesii este aceea de asistent medical, perspectivele celor care o urmează fiind în continuă extindere. Iată ce reprezintă această profesie pentru sistemul medical, ce îi motivează pe cei care o urmează, dar și care sunt oportunitățile pe care meseria de asistent medical le oferă.

  • Ce presupune profesia de asistent medical?
  • Rolul asistentului medical în echipa medicală
  • Motivația de a lucra ca asistent medical
  • Meseria de asistent medical este una de viitor?

Ce presupune profesia de asistent medical?

Domeniul medical este unul deosebit de complex și necesită oameni cu pregătire diversă. Actul medical este dus la bun sfârșit cu ajutorul unei întregi echipe, formată din medici, asistenți medicali, infirmieri, biologi și, uneori, farmaciști sau psihologi. Fiecare dintre aceștia își aduce contribuția în procesele de tratament și monitorizare a pacientului, bazându-se pe cunoștințele dobândite în timpul studiilor, dar și de-a lungul experienței profesionale.

Meseria de asistent medical este, în primul rând, caracterizată de varietate. Tipul de activitate pe care o desfășoară un asistent medical diferă în funcție de specialitatea medicală, dar și în funcție de fiecare caz în parte. Rareori, vor exista două cazuri medicale asemănătoare sau pacienți care să se comporte la fel, chiar dacă asistentul va avea o abordare consecventă.

Responsabilitățile pe care le are un asistent medical sunt foarte clar trasate de către legislația din domeniul medical, dar și în ceea ce privește regulile de conduită în interacțiunea cu pacienții. Cu toate acestea, cei care doresc să urmeze această profesie, ar trebui să se bazeze pe o doză mare de adaptabilitate, dar și pe alte calități, precum viteza de reacție și dorința de perfecționare.

Rolul asistentului medical în echipa medicală

Munca în echipă este un aspect vital, am putea spune, în activitatea desfășurată în domeniul medical. Comunicarea eficientă dintre cadrele medicale, delimitarea concretă a responsabilităților și colaborarea în ceea ce privește luarea deciziilor sunt condiții absolut necesare pentru ca pacientul să beneficieze de un tratament corespunzător.

Astfel, printre sarcinile unui asistent medical, se numără următoarele:

  • comunicarea permanentă cu medicul curant sau cu echipa de medici și respectarea întocmai a indicațiilor terapeutice;
  • înregistrarea datelor personale și a simptomelor manifestate de către pacient, urmată de transmiterea acestora către echipa medicală;
  • administrarea tratamentului prescris, ceea ce poate include, pe lângă tratamentul enteral (pe cale orală), efectuarea injecțiilor intramusculare sau subcutanate, administrarea de perfuzii, curățarea și tratarea plăgilor deschise etc.;
  • monitorizarea funcțiilor pacientului, în funcție de cerințele specialității în care activează. Acestea pot include tensiunea arterială, pulsul, glicemia, temperatura sau greutatea corporală;
  • identificarea modificărilor apărute în starea pacientului și semnalarea lor către medicul sau medicii din echipă;
  • comunicarea permanentă cu pacienții pe care îi are în grijă și asigurarea nevoilor pe care aceștia le au.

Desigur, în funcție de specialitatea medicală, necesitățile pacienților sau responsabilitățile asistentului medical pot să difere, la această listă adăugându-se proceduri sau protocoale de îngrijire specifice.

Motivația de a lucra ca asistent medical

Fiecare dintre noi avem propriile motivații și sisteme de valori după care ne ghidăm în viață, iar alegerile profesionale nu fac deloc excepție. În primul rând, ne căutăm un job pentru a ne putea asigura cheltuielile în viața de zi cu zi, însă aspectul financiar nu este singurul care ne face să ne îndreptăm către un anumit domeniu profesional. În ceea ce privește motivele pentru care un asistent medical își alege această cale, vom stărui asupra câtorva dintre ele.

1. Dorința de a fi aproape de oameni

Atunci când sunt întrebați despre motivele care i-au determinat să aleagă meseria de asistent medical, mulți dintre studenții noștri spun că își doresc să fie alături de oamenii aflați în suferință și să îi ajute cât de mult pot. Această dorință poate să izvorască încă din copilărie, după ce au avut experiențe memorabile legate de asistenții medicali care i-au tratat sau, dimpotrivă, în urma unor evenimente traumatizante, precum boala sau decesul unui membru al familiei.

2. Siguranța profesională pe termen lung

Tehnologia evoluează spectaculos, de la o zi la alta, în special în domeniul medical. Această dezvoltare este, pe de o parte, îmbucurătoare, atunci când ne gândim la oportunitățile tot mai numeroase pe care le au pacienții, atunci când se confruntă cu probleme de sănătate. Pe de altă parte, pot apărea motive de îngrijorare în rândul lucrătorilor din domeniu, pe fondul automatizării multora dintre activitățile specifice.

În această privință, asistenții medicali vor fi în siguranță, pentru multă vreme de acum încolo, deoarece activitățile pe care aceștia le desfășoară nu pot fi înlocuite prin intermediul aparaturii moderne, ceea ce conferă stabilitate acestei meserii.

3. Nevoia permanentă de personal calificat în domeniu 

În România, profesia de asistent medical se află în topul profesiilor, atunci când vine vorba despre numărul de joburi disponibile. Cererea foarte mare pentru oameni cu această profesie îi ajută pe absolvenții de studii de profil să se poată angaja imediat după finalizarea studiilor.

4. Varietatea oportunităților de carieră

Un asistent medical se poate orienta, după absolvire, către specialitatea cu care se identifică în cea mai mare măsură, iar oportunitățile sunt nenumărate. Specializarea și acumularea de experiență în ramura medicală aleasă îi vor conferi, ulterior, accesul la oportunități de carieră superioare și stabilitate în domeniu. De altfel, în orice sferă profesională, excelența se obține în ani de muncă și specializare, așadar, dacă visezi la o anumită specialitate medicală în care să lucrezi ca asistent medical, începe prin a studia intens pentru această profesie.

Meseria de asistent medical poate avea o semnificație aparte pentru fiecare dintre cei care o aleg, însă pregătirea profesională este cea care îi ajută să-și urmeze visul în acest domeniu.

Toate articolele