Cum arată o zi din viața unui asistent medical? Interviu cu eroii profesiei

Complexitatea și frumusețea carierei de asistent medical sunt dificil de redat de cineva care nu lucrează în domeniu. Așa că în acest articol, am vrut să avem direct perspectiva unui expert care urmează această carieră.

Daniela Dunca, Clinical Placement Coordinator Academia Europeană pentru Asistenți Medicali și asistent medical în cadrul Rețelei REGINA MARIA ne-a dezvăluit câteva secrete despre ce presupune parcursul unui asistent medical 

1. Short intro despre tine și parcursul tău ca asistent medical

Sunt asistent medical generalist din 1995. Mi-am început activitatea după un examen pe post , în camera de gardă, într-un spital de urgență din București. Un an mai târziu, când am dat examenul de trecere de la debutant la junior, am început să lucrez în ATI maternitate, unde m-am perfecționat pe anestezie, bloc operator și terapie intensivă – timp de 7 ani. După, am lucrat într-una din cele mai cunoscute clinici private din București până în 2010, când am aplicat la un spital privat din oraș unde am lucrat o perioadă ca asistent șef pe Laborator de Endoscopie Intervențională. 

În 2014, am fost invitată la un interviu în cadrul Rețelei Private de Sănătate REGINA MARIA, mai exact la Euroclinic Hospital. Am acceptat să preiau Laboratoarele de Endoscopie și secția de Medicală-Oncologie a spitalului, ca Asistent Șef. 

În cadrul Academiei Europene pentru Asistenți Medicali, mă ocup de practica studenților noștri în spitalele REGINA MARIA și coordonez echipa de mentori asistenți medicali care vor fi alături de studenți.

Cum ți-ai dat seama că asistența medicală este cariera pentru tine și cum a arătat pentru tine începutul acestui parcurs?

Știam în adâncul sufletului că voi îngriji oameni. Cum? Nu aveam o idee clară. Toți ne gândim că vrem să devenim medici. Dar nu întotdeauna ne iese. Și nu pentru că nu am învățat suficient, sau pentru că am avut ghinion. Ci pentru că eu sigur a trebuit să am alt drum în viață. Drumul meu a fost scris într-o zi de  octombrie 1992, când într-un ziar local, Școala de Nursing Colentina anunța că susține sesiunea a 2-a de examen pentru asistenți medicali, scoală fondată de o Asociație engleză ce îngrijea copii de SIDA din Spitalul Balș. În 13 și 14 am susținut examen scris la biologie , respectiv chimie și pe 15 examen ‘face to face’, ‘one to one’  motivațional cu profesorii englezi. Așa am ajuns asistent medical. 

Formarea mea a fost după școala englezească de nursing și pregătirea mea a fost dedicată pacientului și grijii pentru el. Am învățat de la cei mai buni și asta m-a motivat să continui. Ne deosebeam de alți studenți prin uniforme, prin atitudine, prin planurile de îngrijire pe care le întocmeam pentru pacienții din practică.  Nu am uitat nici o clipă atitudinea și devotamentul cu care să mă apropii de pacient, asta m-a făcut probabil mai bună decât alții. Și tot asta m-a făcut să am mereu dorința de a mă dezvolta profesional. Nu aș fi putut rămâne doar asistent medical. Și că să răspund concret cum a arătat începutul acestui parcurs, fiind „an emotional and caring person”, am crescut profesional prin ambiție și dăruirea vocațională a meseriei.

Cum arată o zi din viața ta ca asistent medical? Care este partea ta preferată?

O zi din viața mea de Asistent Medical? Nici una nu a semănat cu alta. Fiecare zi începe cu un zâmbet. Îmi place tare mult să zâmbesc. Am tot timpul o structură în cap a ceea ce vreau să fac.

Lucrul alături de colegii de munca este important, suntem o echipă și ne ajutam participativ. Fiecare membru al echipei aduce valoare muncii noastre. Sunt multe de făcut: munca la patul pacientului, tehnici medicale, proceduri, completarea în planul de îngrijire, farmacie, recoltare probe, urgențe, etc. 

Partea preferată a zilei era când pacientul îți spunea „mulțumesc” și pleca sănătos acasă. În ultimii ani, partea mea preferată din zi era „raportul de tură”, când ne strângeam și vorbeam despre pacienți. E cel mai fain moment al zilei, e o încununare a muncii de peste zi. La final tragi linie și poți spune: „CE am făcut eu oare azi?”

Ca să-ți faci mai bine o idee de cum arata o zi din viața unui asistent medical, am scris în 2001-2002, când lucram în TI maternitate:

Jurnalul unui asistent medical din secția de Terapie Intensivă.

„Abia se crapă de ziuă, ceasul ar trebui să sune la 5:00 am, normal că m-am trezit la 4:58 ca în fiecare zi. Am stabilit deja cu ce mă îmbrac încă de aseară și hainele mă așteaptă pe umeraș, așezate în ordinea îmbrăcării; Nu am mers dintotdeauna cu mașina la muncă, dar acum îmi permit, sunt asistent senior și câștig bine pentru vremurile actuale.

La 6:00, sunt deja la vestiar în uniformă. Pentru mine, uniforma este aleasă cu grija, curată, călcată și de cea mai buna calitate. Îmi aduce confort și mulțumire sufletească. Soțul meu spune că eu dimineața alerg la muncă și seara plâng că trebuie să mă întorc acasă. Ce să fac, îmi place!

Iată-mă în pijama, urcând pe secție. Aceasta are 25 paturi de TI, dintre care 10 pentru cazuri grave. De ani de zile, băutul cafelei face parte din ritualul de început al zilei de muncă, deci o beau cu colegele în timpul handoverului – mai exact, când facem schimbului de tura. Schimbul de tură mă ajută să înțeleg situația pacienților de pe secție. Uneori durează 30’, alteori o oră jumătate, în funcție de numărul și gravitatea pacienților.

Astăzi este o zi grea cu 20 pacienți, 10 în stare gravă. Fiecare are propriile nevoi, propria conduită terapeutică, propria identitate. De fiecare dată, am avut și pacienți favoriți. Astăzi, Ioana mă așteaptă să-i povestesc ultimul episode din Dr House. Nu avem TV pe secție. Ioana este gravidă în luna 7, se sacrifică să aducă pe lume acest copil – suferă de o formă gravă de hemofilie și corpul ei este solicitat la maxim în lupta pentru gestionarea celor 2 probleme. Zilnic număram trombocite, administrăm sânge, monitorizăm bebeluș. Este cu noi de la 4 luni și vă sta până la naștere și după. Ne rugăm împreună pentru fiecare minut bun, dar și pentru fiecare minut rău pe care l-a depășit.

Lângă ea este Doamna Matilda, 65 ani, operată de fibrom uterin în urgență noaptea trecută. Eram de gardă eu și am fost asistenta de sală în timpul operației. Ultimele fire saturate au fost ale mele, medicul era așa de obosit. A fost o urgență majoră, doamna pierzând mult sânge, rapiditatea timpului operator era obiectiv strategic.  Azi mă vede după operație și-și amintește de mine. «Știu că m-ați ținut de mână până am adormit, vă auzeam în somn cum vorbeați cu mine, cum mă încurajați. Abia așteptam să vă văd azi, mulțumesc!»

Ups! Ora 8:00 – ora de îngrijirea plăgilor: 3 drenuri de golit! 20 pansamente de schimbat și s-a făcut ora 12:00. Monitorizăm servirea prânzului. Ora 14:00, o nouă rundă de tratament: câteva Iv, câteva IM, câteva Sc. Între timp, din Blocul operator apar 3 noi pacienți, ușoare zicem noi: HSG, anexectomie dr, sector de sân. 18:00, monitorizăm pacienții: TA< AV>T saturație, pentru 23 pacienți.

Scriem planurile de îngrijire și ora 19:00 ne aduce salvarea: tura s-a terminat, colegele din tura de noapte au sosit. Facem handover-ul și după o oră, pot pleca către vestiar! Super, o zi ușoară! Mâine seară voi fi înapoi! Și știți ce? Azi nu am avut nici o urgentă! 

Ce crezi că deosebește asistența medicală de alte cariere?

Gândește-te la un singur lucru: ia cuvântul asistent medical și asociază-l altor cuvinte. Ce găsești? Soră, ajutor, nurse, infirmieră, îngrijire, altruism, empatie, flexibilitate, toleranță, răbdare, comunicare, asertivitate, iubire, sacrificiu, echipă, vindecare, bucurie, tristețe. Suntem unici în felul nostru. Ce ne deosebește de alții este că avem în mâinile noastre VIAȚĂ. Și trebuie să o păstrăm cât mai mult cu putință, cu orice sacrificiu – personal, material, profesional.

Ce face asistența medicală să fie o carieră de nelipsit pentru lumea din jur și atât de căutată?

Lucrurile foarte mici fac diferența. Uita-te la Virginia Henderson. Când a ajuns pe front în Crimeea, a făcut lucruri mici, dar foarte însemnate. A spălat lenjeriile soldaților, le-a spălat corpurile murdare și asudate, le-a pregătit alimente sănătoase, le-a vegheat somnul și i-a îngrijit peste noapte. Lucruri mărunte, dar extrem de utile și mărețe. 

Noi, asistenții medicali, facem lucruri mici, dar mărețe. Stăm la căpătâiul pacientului, îi ascultăm păsurile, știm câți copii au, ce școli au absolvit, care e culoarea preferat a nepotului de 15 ani, câți invitați au avut la nuntă, care e restaurantul preferat. Dar și câte scaune diareice a avut azi, dacă mâncarea servită a fost bună, dacă durerea a mai cedat sau dacă mâine vrea să chemam bărbierul să-l bărbierească. Poți spune că putem fi înlocuiți? Nu cred.

Care sunt cele mai mari provocări ca asistent medical?

Provocări întâlnim zilnic în viața de asistent medical. Imaginează-ți că vii la muncă și nu știi ce îți este pregătit, ce te așteaptă. Poate de asta e și așa frumoasă meseria asta, nu te plictisești niciodată. Provocările sunt profesionale, legate de îngrijirea pacientului, lucru în echipă, detaliile legate de management dacă ești asistent șef și personale – legate de familie, viața personală, nopți pierdute, stres, angajament. 

Dar cea mai mare provocare este lupta cu moartea. De fapt  provocarea constă în a reuși să rămâi detașat, detașat de ceea ce te poate afecta. E greu, e nevoie de timp, rutină, exercițiu. Cine spune că s-a obișnuit cu pierderea pacienților se amăgesc singuri. De aceea, cea mai mare reușită vis a vis de moarte, este când o înfrângi. Și noi câștigăm des lupta cu ea!

Ce i-ai spune unui tânăr care vrea să urmeze acest domeniu?

E bine venit alături de noi. Avem nevoie de forțe proaspete. Este o lume înțeleasă doar de cei ce fac parte din ea. În ultimii ani, am lucrat îndeaproape cu tinerii colegi sau cu studenții la asistență medicală. Sunt frumoși, deștepți, cum le spun eu – „little sponges”. Știința o vor găsi în noi, mentorii lor. De noi depinde formarea lor și iată de ce sprijin Academia Europeană pentru Asistenți Medicali. Aici vor găsi acele persoane dornice să-i învețe tainele meseriei de asistent medical.

Pentru a afla mai multe despre asistența medicală și programul facultății noastre, te așteptăm și la evenimentele noastre online de Open Doors. Afli direct de la asistenții medicali despre ce presupune această carieră și ce perspective îți oferă programul nostru bazat pe modelul britanic.

Toate articolele